THE STATE OF THE WORLD’S LAND AND WATER (SOLAW) RESOURCES FOR FOOD AND AGRICULTURE. Management systems at risk
ناشر: سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) و موسسه ارت اسکن (Earthscan).
محل انتشار: رم و لندن.
سال انتشار: ۲۰۱۱.
تعداد صفحات: ۲۰۸.
در دنیای شلوغی که جمعیت آن همچنان در حال افزایش و الگوهای مصرفش در حال تغییر است، بشر هنوز برای برنامه ریزی و مدیریت توسعه منابع زمین و آب برای آینده کار چندانی نکرده است. پس از دههها، سرمایهگذاری ها قلیل اند، مدیریت ضعیف است و فقدان حکمرانی، به طور گسترده ای به چشم میخورد.
از لغزش های چشمگیر گِل در دامنه های پر شیب که بار سکونتگاه های انسانی را تحمل میکنند تا طغیان بی سابقه حوضه های آبریز، تأثیر رویدادهای شدید اقلیمی بر زندگی انسانها خبرساز شدهاند.
وضعیت از تخریب خزنده آن نظام های آب و زمین که ضامن امنیت غذایی جهانی و معیشت روستاییاند گذشته است. در برخی مناطق، نظام های مزبور به طور کامل در مخاطرهاند.
نظامهای در مخاطره نظامهای تولیدی متکی به زمین و آب در تولید کشاورزیاند که ظرفیت آنها برای رفع نیازهای فعلی و آینده به طور جدی به خطر افتاده است. تنگناها میتوانند با اقدامات کشاورزی ناپایدار، فشارهای اجتماعی و اقتصادی و تأثیر تغییرات حاد اقلیمی تشدید شوند.
کتاب، اطلاعات و تحلیل های عینی و جامعی را در مورد وضعیت فعلی، روندها و چالشهای پیش روی دو مورد از مهمترین عوامل تولید کشاورزی، زمین و آب، ارائه میکند.
پیشبینیهای فعلی نشان می دهند که جمعیت جهان از 9/6 میلیارد نفر امروز به 1/9 میلیارد نفر در سال ۲۰۵۰ افزایش خواهد یافت. در نتیجه، تقاضای جهانی برای خوراک افزایش خواهد یافت. پیشبینی میشود که تولید خوراک در جهان تا ۷۰ درصد و در کشورهای در حال توسعه تا ۱۰۰ درصد افزایش یابد. با این حال، هم منابع زمین و هم منابع آب یعنی بنیان های تولید غذای ما، محدود هستند و در حال حاضر تحت فشار بسیارند. تولید محصولات کشاورزی در آینده باید مولدتر و در عین حال پایدارتر گردد.
ژاک دیوف (Jacques Diouf) مدیر کل وقت فائو در خصوص کتاب میگوید:
” هدف اصلی این اثر ایجاد آگاهی از وضعیت منابع زمین و آب و اطلاع رسانی در مورد فرصتها و چالش های مرتبط است. در طول سالیان متمادی، فائو جایگاه خود را به عنوان یک منبع منحصر به فرد انواع داده های مربوط به زمین و آب در سطح جهانی تثبیت کرده است. این داده ها در تهیه کتاب به طور کامل مورد بهرهبرداری قرار گرفته اند و جامعترین و به روزترین نمای جهانی از دسترسی به منابع آب و زمین، استفاده و مدیریت آنها و همچنین آینده مرتبط با روندها و تحولات را ارائه می دهد. به علاوه، کتاب محرک های تغییرات جهانی، از جمله تقاضاهای ناشی از جمعیت، تغییر الگوی مصرف، تولید سوخت زیستی و تاثیرات تغییرات اقلیمی را مورد توجه قرار میدهد“.
توجه اصلی کتاب به شناسایی مناطق جغرافیایی با تراکم جمعیتی بالا است؛ یعنی جایی که نظامهای تولید محصولات دیم و آبی تحت فشار فزایندهایاند و تا نیل به افزایش تولید و بهرهوری دستخوش محدودیت و مخاطره بیشتری هستند.
این “نظام های در مخاطره” توجه جامعه جهانی را به مداخله اصلاحی هماهنگ و به موقع، از جمله از طریق سرمایهگذاری و همکاری بین المللی، نه تنها در مقیاس جهانی، بلکه در سطح محلی، که در آن عواقب ناشی از فقدان اقدام در زمینه معیشت کشاورزی احتمالاً وسیعتر است جلب میکند.بدون تردید سترسی و مدیریت منابع آب و زمین نیازمند به بهبود چشمگیر است.
تقاضاهای پیشبینیشده برای تولید غذا و کشاورزی باید برآورده شوند، سوءتغذیه و فقر روستایی کماکان باید رسیدگی شوند و تقاضاهای رقابتی برای زمین و آب باید با نگرانیهای مربوط به تخریب سریع نظام های طبیعی خود را هماهنگ سازند.
این امر مستلزم بهبود مدیریت منابع آب و زمین و اتصال بیشتر سیاستها، همراه با افزایش سرمایهگذاری کاملا راهبردی با هدف قرار دادن امنیت غذایی و کاهش فقر است.
این کتاب وضعیت منابع زمین و آب برای تولید مواد غذایی و تهدیدهای امنیت غذایی و توسعه پایدار را تحلیل میکند. تهدیدها فقط ناشی از کمبود نسبی ظاهری زمین و آب نیستند. روند رشد جمعیت، تغییر در رژیم غذایی و آب و هوا مجموعه پیچیدهای از چالشها را به وجود میآورند که شیوه های کشاورزی باید با آن سازگار شوند. اثر حاضر تغییرات نهادی و سیاستی مورد نیاز و رویکردهای فنی ضروری در محیطهای خاص را مورد بحث قرار میدهد.
فصل ۱ کتاب وضعیت فعلی منابع آب و زمین را به همراه روندها تحلیل میکند. جنبه های بیوفیزیکی و فنی منابع و استفاده از آن ها را ارزیابی مینماید و پیشبینیهایی را برای سال ۲۰۵۰ ارائه میکند. فصل ۲ ترتیبات سازمانی فعلی را مرور و اثرات اجتماعی-اقتصادی و زیست محیطی مدیریت زمین و آب فعلی را ارزیابی میکند. فصل ۳ تهدیدهای فعلی و آینده برای زمین و آب و پیامدهای آن ها را برای مجموعه نظامهای اصلی در مخاطره بررسی میکند. فصل ۴ الزامات و گزینهها برای دستیابی به سطوح لازم از بازده و بهرهوری به روشی پایدار را بررسی میکند. فصل ۵ پاسخها در سطوح نهادی، محلی، ملی و بین المللی را همراه با تجزیه و تحلیل درسهای آینده ارزیابی مینماید. در نهایت، فصل ۶ نتیجهگیری میکند و توصیه های سیاستی را پیش میکشد. این توصیهها بر رویکردهای عملگرایانه گام به گام به سمت پارادایم جدید تولید کشاورزی کاملا پایدار و کم کربن، مبتنی بر مدیریت حساس کشاورزان نسبت به زمین و آب و با پشتیبانی سیاست ها، موسسات و مشوق های دولت های ملی و جامعه جهانی متمرکزند.