عنوان کتاب: غذای من آفریقایی است، خاک سالم، غذاهای ایمن و رژیم های غذایی متنوع.
(MY FOOD IS AFRICAN. Healthy soil, safe foods and diverse diets)
از مجموعه راهنماهای پابرهنه، کشاورزی بوم شناختی
(Barefoot Guide Agroecology Series)
نویسنده: انجلا.ام.کمانی (Angela M Kimani) و دیگران.
ویراستار: سیسیلیا اونیانگو(Cecilia Onyango) از دپارتمان علوم گیاهی و حفظ نباتات، دانشگاه نایروبی، کنیا) و همکاران.
انتشارات: اتحاد برای حاکمیت غذایی در آفریقا
(ALLIANCE FOR FOOD SOVEREIGNTY IN AFRICA “AFSA”)
تاریخ انتشار: ۲۰۲۲.
تعداد صفحات: ۱۵۰ و مصور .
مجموعه موسوم به راهنماهای پابرهنه توسط گروه های مختلف فعالیت، تهیه میشوند. یک گروه کاری تحت عنوان “پیوند راهنماهای پابرهنه” جوامع محلی را برای تدوین کتاب راهنما یاری و حمایت میکند. گروه کاری مزبور در وبسایت خود در مقام معرفی و توصیف فعالیت خویش میگوید:
“پیوند راهنمای پابرهنه یک جامعه جهانی عمل گرا مرکب از دهها کشور در هر قاره است که به ترویج نوشتن و اشتراکگذاری داستانها، رویکردها، ایدهها و منابع واقعی در باره توسعه اجتماعی مؤثر و عملکرد تغییر اختصاص دارد”.
آن ها در حقیقت «کارگاه های نوشتاری» مرکب از شاغلان و رهبران را کمک میکنند که راهنماهای مورد نظر خود را طراحی کنند؛ و سپس داستانهای اعمال تغییر را با بازتابها و دیدگاههایشان ترسیم نموده و توسعه دهند. این همه را میتوان به صورت آنلاین یا حضوری انجام داد. یکی از شعارهای جامعه مذکور این است:
“پیوند راهنمای پابرهنه، حمایت از تغییر اجتماعی به واسطه روایتگری و نوشتن”
گروه پیوند راهنماهای پابرهنه در مورد اثر حاضر در جایی میگوید:
“بسیاری از شما ممکن است در مورد نحوه تغذیه سالم احساس عدم اطمینان و حتی سردرگمی داشته باشید. نظریهها و علایق زیادی پشت این تئوریها وجود دارد، برخی از آن ها واقعی اند، اما بسیاری از آنها بیشتر بر روی سود تمرکز دارند، تا سلامتی شما. ما این راهنما را با هدف سلامت و تندرستی شما نوشتیم. ما چیزی نمیفروشیم… این راهنمای پابرهنه برای دانلود رایگان است و با عشق و مراقبت برای هر فرد، هر خانواده و هر جامعهای در آفریقا (و فراتر از آن) ارائه میشود.”
میلیون بیلی (Million Belay) هماهنگ کننده “اتحاد برای حاکمیت غذایی در آفریقا” در پیام خود به خوانندگان در ابتدای کتاب می نویسد:
“آن چه که فرزندانمان دوست دارند بخورند غم انگیز است. به نظر می رسد کودکان در هر کشوری فست فودها را ترجیح می دهند، پیتزا، همبرگر و غیره و اگر خانوادهها بگذارند با نوشابه های گازدار شیرین هم همراه میشود. این قابل درک است؛ زیرا وقتی برای غذا خوردن بیرون می روند، میخواهند چیز جدیدی امتحان کنند؛ اما زمانی که تعداد فزاینده ای از جوانان فست فود را به آشپزی خانگی ترجیح میدهند ما با مشکل مواجه میشویم. آفریقا اکنون با شیوع فزاینده چاقی مواجه است. مشکلات قلبی و عروقی، بیماریهای تنفسی، سرطان و دیابت. تولید غذای سالم به روش های اگرواکولوژیک کافی نیست. ما باید هم به جوانان و هم به پیران در مورد انواع غذاهای مفید برای سلامتیشان آموزش دهیم. در این مورد، ما با رئیس جمهور موسوینی (Museveni) موافقیم که آن چه داریم سالم است و اگر تنوعی را که میخواهیم رشد دهیم، نه تنها شادمان میشویم، بلکه طبیعت اطراف ما نیز به وجد می آید؛ زیرا تابآوری از تنوع ناشی میشود. تغییرات اقلیمی، از دست دادن تنوع زیستی، افزایش همهگیری ها، جنگ و سایر عوامل غیرقابل پیش بینی ایجاب میکنند که تاب آوری را مورد توجه قرار دهیم.”
کتاب دربرگیرنده هشت فصل است:
در فصل اول با عنوان لذت بردن از ریشه هایمان به بزرگداشت غذاهای سنتی آفریقا و کشف فرهنگ های متنوع آن در زمینه خوراکهای سنتی، رژیم های غذایی در سراسر آفریقا و خاطرات نویسندگان از خوراک های لذیذ طبخ شده توسط مادر و مادربزرگهایشان طبخ می شد اختصاص یافته است.
فصل دوم تحت عنوان اشتباه شیمیایی، به وضوح بیان میکند که بشریت با استفاده از کودهای شیمیایی و آفتکش ها برای تولید مواد غذایی چه اشتباه بزرگی مرتکب شده است و چرا کشاورزی طبیعی راه سالم و پایدارتری به آینده عرضه میدارد.
در فصل سوم، کار با هدایای طبیعت برای رشد مواد غذایی ایمن و سالم، ارتباط بین خاک و معده را با یک شیرجه عمیق به دنیای شگفت انگیز میکروب ها، همان تریلیون ها و چهار میلیارد موجود کوچک که ما نمیتوانیم ببینیم اما تمام زندگی به آن ها بستگی دارد، نشان داده میشود.
فصل چهارم، خوب رشد کنید، خوب بخورید، خوب بمانید. چگونه هر روز خوراک سالم بخوریم، این فصل پاسخ هایی به این پرسش دارد که چگونه میتوانیم خوب غذا بخوریم. ارائه دانش ضروری برای انتخاب درست و «خوب خوردن» به این معنی که ما سالم و تندرست خواهیم ماند.
فصل پنجم: تقویت مصنوعی و تقویت زیستی: گلوله نقره یا چسب زخم؟ این فصل به ورای افسانهها مینگرد و پاسخ به این سؤال که آیا تقویت مصنوعی و تقویت زیستی واقعاً آن طور که قول میدهند راه حل هایی عرضه میدارند؟
فصل ششم، افتخار مادر بزرگهای ما – روایت و ارزش خوراک های بومی آفریقا، به جزئیات بیشتری در مورد خوراک های سنتی و نحوه عملآوری آن ها میپردازد و برخی نکات بیشتر و پرسشهایی را در خصوص چالش آفریقاییها در دور شدن از الگوها و عادات غذایی ناسالم مطرح می نماید.
فصل هفتم: حشرات، غذاهای وحشی، تخمیر و اجاقهای بیودا. در این فصل برخی از شگفتیها و شیوههای منحصر به فرد برداشت، تهیه و خوردن غذاهای بومی در آفریقا مطرح میشوند.
روش روایتگونه و داستان وار، مکالمه وگفتگو میان شخصیت های داستانی برای طرح و انتقال مباحث ، استفاده بسیار از روش های گرافیکی و نقاشی برای مخاطب غالبا جوان در کنار باکسهایی که در آن ها مطالب آموزشی گنجانده شدهاند از جذابیتهای کتاب است که بدون تردید می توانند در فهم و درک موضوع به کار آیند.