نام اثر: راهنما برای مشارکت در برنامه ریزی توسعه شهری
(GUIDE FOR PARTICIPATION IN URBAN DEVELOPMENT PLANNING)
نویسنده: راتکا چولیچ (Ratka Čolić) و همکاران.
ناشر: دفتر نمایندگی مشاورین آمبرو/آیکان و جامعه آلمان برای همکاریهای بین المللی
(Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit “GIZ” )
تاریخ انتشار: ۲۰۱۷.
تعداد صفحات: ۹۳.
این کتاب راهنما اثری از پروژه جامعه آلمان برای همکاری های بین المللی و دفتر نمایندگی مشاورین آمبرو آیکان تحت عنوان “تقویت مدیریت محلی زمین در صربستان” است. محتوای این اثر تا حد زیادی مبتنی بر تجربه های پروژه و شیوههایی است که در نتیجه اجرای ابزارهای برنامهریزی جدید در سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ حاصل شد.
برنامه ریزی توسعه شهری معاصر در صربستان باید به تعدادی الزامات پاسخ دهد؛ الزام برای هماهنگی با استانداردهای اروپایی در زمینه برنامه ریزی توسعه پایدار و دموکراتیزه شدن جامعه، سازگاری با شرایط جدید اقتصاد بازار، شرایط خاص زمینهای که تغییرات در آن رخ می دهد، درک فرهنگ سیاسی غالب، انطباق با چارچوب نهادی و منابع محدود برای توسعه محلی، و کنار آمدن با منافع و سنت های مختلف.
برنامه ریزی شهری در صربستان به دلیل نحوه مشارکت در برنامهریزی از طریق ابزارها، رویه ها و ساز و کارهای معین شناخته میشود. در سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ تجربه معاصر جهانی در پروژه “تقویت مدیریت محلی زمین در صربستان” در تعدادی از شهرهای آن کشور اجرا شد. در این پروژه مشارکت شهروندی ، مشارکت ذینفعان به منظور دستیابی به آثار مهم تری در برنامه ریزی شهری و اجرای قطعیتر برنامه ها، مشروعیت اجتماعی و هماهنگی بهتر در تصمیمگیری ها دنبال می شد. این راهنما فعالیتهای پیشرفتهای ارائه میدهد و به امکاناتی برای بهبود رویههای موجود با معرفی مشارکت اولیه اشاره میکند. مباحث این اثر نوآوری هایی محسوب میشوند که میتوانند به بهبود چارچوب هنجاری برنامهریزی شهری در صربستان کمک کنند. لازم به ذکر است که با وجود برخی نشانهها از مشارکت مردم در فعالیتهای توسعه پایدار محلی، توسعه اقتصادی، حفاظت از محیط زیست، مسکن، تامین اجتماعی، توسعه گردشگری و نظایر آن ها، برنامه ریزی شهری در صربستان با ویژگی بدبینی نخبگان حرفهای و تسلط مدیریت دولتی در ارتباط با برنامهریزی مشارکتی همراه بوده است.
از نقطه نظر این کتاب راهنما مشارکت در برنامهریزی شهری به طور معمول به واسطه روشهای خاص و تکنیکهای مورد استفاده برای اطلاع رسانی، مشاوره و مشارکت فعال شهروندان، مانند تبلیغات، پرسشهای عمومی، گروه های بحث، ارائه ها، ارائه اعتراض به پیش نویس طرح ها و … شناخته میشود. علاوه بر آن، یک سطح مشخص از همکاری بین نهادهای ذیربط شرکتکننده در فرآیند و نیز تا حدودی رایزنی با سرمایهگذاران در روند توسعه برنامه وجود دارد.
اگرچه مشارکت به عنوان یکی از عناصر کلیدی تصمیمگیری تلقی میشود؛ اما حتی پتانسیل های آن در حوزه سیاستهای عمومی برای به کارگیری در برنامه ریزی شهری
در عمل به طور کلی ناشناخته مانده است. قصد این اثر راهنما اشاره به امکانات مشارکت بیش تر با هدف بهبود کیفیت برنامهریزی شهری در صربستان بر اساس تدوین برنامه های واقعی تر و عملی تر و دستیابی برنامهریزی به مشروعیت اجتماعی بیش تر است. اثر حاضر بر مثال های زنده از روشهای مشارکتی به کار رفته در چارچوب پروژه “تقویت مدیریت محلی زمین در صربستان” مبتنی است. هدف از پروژه، آزمودن و شناسایی ابزارهای نوین برنامهریزی بازار گرا بود. در بیان راهنمای حاضر، مشارکت حق شرکت کردن در حکومت محلی است؛ فرآیندی که اجازه نفوذ و کنترل بر تصمیمگیری را میدهد؛ اما همچنین فرآیند یادگیری نحوه گوش دادن، تشخیص و پذیرش نظرات، احساسات مختلف، ارزش ها و دانش نیز است. رویکرد مشارکتی مستلزم در بر گرفتن بازیگران مختلف است؛ به گونه ای که دیدگاه ها، نظرات و نگرانیهای آن ها مورد تجزیه و تحلیل و ترکیب قرار گیرند و در فرآیند برنامهریزی وارد شوند. برخی از مباحث راهنمای حاضر از این قرارند:
مشارکت چیست؟ چرا مشارکت را به کار میگیریم؟ زمینه های به کارگیری؟ مزایا، مسائل، تجزیه و تحلیل مشارکت کنندگان ذینفع، مشارکت رسمی و غیر رسمی، چگونه می توان مشارکت در فرایند برنامهریزی را درک کرد؟ سطوح مشارکت، روش های مشارکت.
این اثر راهنما از تصاویر، جداول و طرح های ترسیمی برای مستند کردن مباحث و دستاوردهای پروژه فوق الذکر استفاده به جایی برده است.